Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Το κανόνι και η παπαρούνα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Το Κανόνι και η Παπαρούνα

Συγγραφή: Κατερίνα Καζέλα

Σκοπός του προγράμματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τις έννοιες του Πολέμου και της Ειρήνης και να συνειδητοποιήσουν τις διαφορές μεταξύ των εννοιών.
Ειδικότεροι στόχοι είναι τα παιδιά
α. Να αναγνωρίζουν και να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των ανθρώπων. β. Να συνειδητοποιήσουν τις μικρές χαρές της καθημερινής ζωής σε μια ειρηνική εποχή και να τις απολαμβάνουν. γ. Να αναπτύξουν θετική στάση για προάσπιση της ειρήνης. δ. Να βρίσκουν τρόπους και να επιλύουν συγκρούσεις στην καθημερινή τους ζωή.
Μεθοδολογία:

Αφήγηση, Κουκλοθέατρο, Εμψύχωση Κούκλας, Θεατρικό Παιχνίδι, Υπόδυση Ρόλων, Τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος, Μουσικοκινητική έκφραση-Χορός.
Χρόνος:

60 λεπτά

Μέγεθος Ομάδας:

25 παιδιά

Περιεχόμενο Προγράμματος:

Ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που επεξεργάζεται τις έννοιες του Πολέμου και της Ειρήνης, αναδεικνύοντας την Ειρήνη ως ένα από τα ύψιστα ανθρώπινα αγαθά.
“Ο Παύλος και η Μαρία επισκέπτονται το Πολεμικό Μουσείο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους κάτι περίεργο συμβαίνει! Συναγερμός! Συναγερμός! Έξαλλος ο φύλακας του Μουσείου φωνάζει τρέχοντας. Αλήθεια ποιον κυνηγά; Μια μικρή παπαρούνα δραπετεύει από τη μαυρίλα ενός πολεμικού πίνακα και για να γλυτώσει κρύβεται στην κάννη του Κανονιού! Έξαλλο το Κανόνι με τη μικρή ξεδιάντροπη παπαρούνα που στρογγυλοκάθισε στην περήφανη κάννη του και τολμά να του μιλάει για την Ειρήνη. Ακούς να μιλάει για Ειρήνη! Στη μάχη προστίθενται το Σπαθί του 21, το Ντουφέκι του ’40 και μια Βίδα, χειροβομβίδα!! Θα μπορέσει λέτε η μικρή παπαρούνα με τη βοήθεια των Σπουδαίων βοηθών να πείσει τα όπλα ν’ αφήσουν τον Πόλεμο και να αγκαλιάσουν την Ειρήνη;”