Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Ποιος έκλεψε το Ουράνιο Τόξο;;

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Ποιος Έκλεψε Το Ουράνιο Τόξο;»
Συγγραφή:Μαρία Καζέλα, Κατερίνα Καζέλα 

Σκοπός του προγράμματος «Ποιος έκλεψε το Ουράνιο Τόξο» είναι να συμβάλει στην κατανόηση εννοιών και συναισθημάτων που συνδέονται με τις Αξίες της Φιλίας και της Αγάπης και στη συνειδητοποίηση των αξιών αυτών, ως απαραίτητων στοιχείων για μια ομαλή ευτυχισμένη κοινωνική ζωή. 

Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά:

  α. Να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των ηρώων και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση.
β. Να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στη φιλία και να προσπαθούν να συνάπτουν φιλικές σχέσεις με τους άλλους.

γ. Να αναπτύξουν δεξιότητες για την έναρξη και λειτουργία των κοινωνικών σχέσεων (βοηθώ, μοιράζομαι, νοιάζομαι).

δ. Να δείχνουν και να εκφράζουν το νιάσιμο τους για τα συναισθήματα των άλλων παιδιών και να βοηθούν άλλα παιδιά όταν χρειάζονται την βοήθεια τους.

Μεθοδολογία:

Αφήγηση, Θεατρικό Παιχνίδι, Υπόδυση Ρόλων, Τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος, Μουσικοκινητική έκφραση-Χορός.
Χρόνος:

60 λεπτά

Μέγεθος Ομάδας:

25 παιδιά

Περιεχόμενο Προγράμματος:

Παιδιά, παιχνίδια, γέλιο, φιλία, αγάπη και το Ουράνιο τόξο στη μέση, σε ένα τρελό πανηγύρι χαράς! Κάποιος όμως ζήλεψε αυτή τη χαρά, αυτή τη φιλία και έκλεψε το Ουράνιο τόξο. Ποιος αλήθεια να’ ναι αυτός; Και τι μεγάλες πατούσες είναι αυτές; Αλήθεια, τι θα κάνουν τα παιδιά για να πάρουν πίσω το φίλο τους το Ουράνιο Τόξο;
Η Ευθαλία η Κουκουβάγια θα γίνει ο οδηγός της ομάδας στο ταξίδι αυτό. Τα παιδιά σε ρόλο Σπουδαίων Βοηθών και εμπλεκόμενα μέσα από τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος θα ξεκινήσουν το ταξίδι της αναζήτησης με απώτερο στόχο να ελευθερώσουν το φίλο τους, που όπως ανακαλύπτουν στη διάρκεια του ταξιδιού, έκλεψε ο δράκος. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος γιατί ο δράκος τους στήνει διάφορες παγίδες. Τα παιδιά αναπτύσσοντας συνεργασία και αλληλοβοήθεια, με πίστη στη φιλία και την αγάπη που τους συνδέει, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ελευθερώσουν το ουράνιο τόξο.